Truffle Savoury: Türkiye'nin Trüf Mantarı Tutkusu 

 

 

Hikayemiz

Truffle Savoury'nin öyküsü, kurucularının Batı Türkiye'nin Istranca Dağları'nda yaptıkları trüf avı deneyimiyle başladı. Bir trüf köpeği sahibi olarak, trüf avına başladılar. Kısa sürede geniş bir trüf avcıları ağı oluşturarak, doğaya olan büyük tutkuları ve trüf mantarına olan sevgileri iş modelini kısa sürede değiştirdi ve Truffle Savoury Türkiye'nin Tekirdağ ilinde kuruldu.

Deneyim ile akademik çalışma araştırmasının birleşimi, Araştırma ve Geliştirme çalışmalarında meyvesini verdi ve Truffle Savoury, aromasından ödün vermeden hijyenik koşullarda saklanabilen yıkanmış trüf mantarı için daha uzun bir raf ömrü oluşturmayı başardı.

Truffle Savoury, trüf mantarı sektöründe sürdürülebilir bir dünya ve gelecek nesiller için destek olmak amacıyla sıfır atık politikasını benimsemiştir. Sürdürülebilirlik kavramı içinde, trüf mantarının atık kısımları her zaman toprağa geri döner ve hem iklimi hem de Türkiye'deki fındık çiftçilerini desteklemek için inokülasyon çalışmaları ve projeleri için kullanılır.

Türkiye'deki Trüf Mantarı Macerası

Trüf kültürü eski zamanlara dayanmasına rağmen, Türkiye'de 2002 yılına kadar bilinmiyordu. 2004 yılında Türkiye'de hangi Tuber türü trüfün bulunduğunu araştırmak için akademik çalışmalar başladı. Ancak trüf avcılığı 2014 yılında başladı. Türkiye'de 23 türe ait 67 trüf kaydedilmiştir. Ancak "Gerçek Trüfler" olarak adlandırılan Tuber taksonuna ait 12 türün Türkiye'de doğal olarak yetiştiği ve Avrupa trüfleri ile aynı genetiklere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle Tuber melanosporum, Tuber macrosporum, Tuber mesentericum, Tuber uncinatum, Tuber brumale, Tuber albidum pico ve Tuber aestivum Türkiye'de doğal olarak yetişmektedir. Çeşitli türlerin bulunması göz önüne alındığında, Tuber magnatum'un da bu verimli topraklarda yetiştiği düşünülmekte, ancak henüz resmi olarak kaydedilmemiştir.

Türkiye'de yaklaşık 200 yetkili trüf avcısı ve eğitimli trüf köpeği bulunmaktadır. Türkiye'nin geniş ve bakir topraklarını göz önünde bulundurarak, bu sayı nispeten küçüktür. Trüf avcıları genellikle gruplar halinde şehirden şehire seyahat ederek trüf avlarını sürdürürler, çünkü Türkiye'nin farklı bölgelerinde trüfler yılın farklı zamanlarında büyür. Türkiye'nin olağanüstü coğrafi konumu, farklı iklim koşullarına sahip farklı bölgeleri ve farklı rakımları sayesinde türlerin beklenen sezona başlamadan önce erken tedarik edilmesine ve sezonun her zaman daha yüksek rakımlarda sona ermesine olanak tanır, bu da her tür için daha uzun trüf sezonları ve sürekli bir tedarik anlamına gelir.

Türkiye'nin etkileyici doğal güzelliklerine yerleşmiş olan Truffle Savoury, farklı türlerle dört mevsim boyunca sürekli bir trüf rezervinden faydalanma avantajını kullanarak yüksek kaliteli trüf sunar.

Türkiye'de Trüf Mantarı Avcılığı

Trüf avcılığı kendine özgü bir deneyimdir. Tüylü dostunuzla ormanda olmak, trüf kokusunu takip etmek hem rahatlatıcı hem de heyecan vericidir. Bir trüfü hala canlıyken tutmanın nasıl bir his olduğunu tarif etmek için metaforlar yetersiz kalır, ancak bunu yaşamadan bilemezsiniz.

Türkiye, doğanın büyüleyici güzelliği ile bu deneyimi yaşamak için harika bir ülkedir. Truffle Savoury'nin profesyonel trüf avcılarının rehberliğinde ve özel olarak eğitilmiş trüf köpekleri ile düzenlediği trüf avı turları Istranca Dağları ve İstanbul'da gerçekleştirilir. Ayrıca Türkiye'nin farklı bölgelerinde misafirlerimiz için özel turlar düzenlenmektedir. Her tur, trüfün kendisi gibi eşsiz bir deneyim sunar.

Türkiye'de Trüf Mantarı Yetiştiriciliği

Trüf yetiştiriciliği Türkiye'de yeni ve umut vaat eden bir sektördür. Halihazırda trüf inoküle edilmiş ağaçlar aracılığıyla trüf üretmeyi amaçlayan projeler bulunmasına rağmen, gerçek üretim henüz başlamamıştır. Truffle Savoury, mevcut fındık bahçelerinde inokülasyon çalışmalarını başlatmayı amaçlayan bir projeyi yürütmektedir, bu da ülkedeki trüf yetiştiricilik sektörünün büyümesine katkıda bulunmaktadır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR