Trüf mantarı Yetiştiriciliği
Trüf mantarı yetiştiriciliği, doğal koşullarda yetişen trüf mantarlarının kontrollü bir şekilde üretilmesini sağlayan bir tarım yöntemidir. Bu yöntemde, uygun toprak yapısı, pH seviyesi, nem, sıcaklık ve ışık gibi faktörler trüf mantarının doğal yaşam alanına benzer şekilde kontrol edilir.
Trüf mantarı yetiştiriciliği, iki yöntemle yapılabilir: Trüf aşılı fidanların dikilmesi ve uygun yetişkin ağaçların trüf sporları (trüf miselleri) ile aşılanması ile. Trüf aşılı meşe fidanlarından trüf mantarı yetiştiriciliği için uygun alan belirlenmeli ve ekonomik fizibilite çalışması yapılarak proje maliyetleri ve gelirleri belirlenmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Trüf Mantarı Yatırım Rehberine buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de yetişkin ağaçların trüf mantarı ile aşılanmasında fındık ağaçları tercih edilebilir. Fındık bahçelerinin trüf mantarı aşılanması ile daha erken hasat almak mümkündür ancak uzun vadeli bir yatırım olduğundan yine ekonomik fizibilite çalışmasının yapılması önem arz etmektedir. Yetiştiricilik yapacakların trüf mantarı hasadı için trüf mantarı eğitimli köpek edinmesi elzemdir. Eğitimli trüf köpeği, trüf tohumu gibi konularda daha fazla bilgi için burayı tıklayarak profesyonel destek alabilirsiniz.
Trüf mantarı yetiştiriciliği, doğal olarak yetişen trüf mantarlarına göre daha az miktarda ve daha düşük kalitede trüf mantarı üretse de, kontrol edilebilir bir üretim ve daha ekonomik bir çözüm sağlar.
Etiketler: Trüf mantarı, trüf, trüf mantarı yetişticiliği, trüf mantarı tohumu, eğitimli trüf köpeği
Mayıs 11, 2023
Listeye dön